Hålkakor

Hålkakor

Hålkakor

Ugn 225° varmluft 15 minuter
Måltid Bröd
Portioner 6 st

Ingredienser
  

  • 3 dl mjölk ca 40-45°C
  • 0,5 paket torrjäst
  • 1 tsk salt
  • 25 g smör rumstempererat
  • 7-8 dl rågsikt
  • 1 dl ljus eller mörk sirap

Instruktioner
 

  • Värm upp mjölken till rätt temperatur i en kastrull.
  • Häll jästen i en bunke och tillsätt mjölken när den nått rätt temperatur. Rör ut jästen i degvätskan.
  • Tillsätt smör, sirap och 1 dl av mjölet och rör om. Tillsätt saltet, rör om och tillsätt därefter resten av mjölet lite i taget. Blanda ihop allt och knåda till en smidig deg i några minuter.
  • Låt degen jäsa under bakduk 10-20 minuter.
  • Lägg bakplåtspapper på en plåt och sätt igång ugnen på varmluftsläget 225 grader.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den.  Forma till en limpa.
  • Dela degen i 6 bitar och rulla dem till bollar. Tryck till varje boll till en rund kaka med händerna.
  • Gör ett ca 2 cm brett hål i mitten på varje bröd. Lägg bröden på plåten med jämt avstånd emellan.
  • Strö lite mjöl över bröden och använd en gaffel för att göra ett par små hål i varje bröd.
  • Låt jäsa på plåten under bakduk i 10-30 minuter.  
  • Grädda bröden mitt i ugnen i ca 14-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Anteckning

Glutenfritt?

Ersätt rågsikt/vetemjöl med
1 msk fiberhusk
7-8 dl glutenfri mjölmix
(1 msk rapsolja)
 
Ersätt sirap med honung!
(sirap innehåller gluten)
 
Mjölk kan vid behov ersättas med vatten, men ger en något annan struktur på brödet.

Comments are closed.