Semlor med vaniljkräm

Semlor med vaniljkräm

semlor

Semlor med vaniljkräm

Tillagningstid 2 t
Ugn 225° varmluft 5 minuter
Måltid Kakor och Bakverk
Kök Svenskt
Portioner 8 stycken

Ingredienser
  

  • 2 dl mjölk
  • 1/2 paket torrjäst
  • 2 msk socker
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 3 krm stött eller malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • 50 g margarin (eller smör)

Pensling

  • 1/4 st uppvispat ägg

Vaniljkräm

  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 st ägg
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk vetemjöl

Vaniljvispad grädde

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk socker

Instruktioner
 

Gör så här

  • Smält margarinet i en kastrull.
  • Häll ner mjölken och rör om. Värm upp blandningen till 40-45 grader.
  • Häll torrjäst i en bunke. Häll över mjölk och smörblandningen och rör om tillsjästen löst upp sig i vätskan.
  • Tillsätt socker, kardemumma och 2 dl vetemjöl och blanda.
  • Tillsätt saltet (salt ska inte komma i direkt kontakt med jäst, därför har vi imjöl först).
  • Tillsätt resten av mjölet lite i taget och knåda tills degen är smidig ochsläpper från bunkens kanter. Degen ska inte vara för torr då en fuktigare degger saftigare bullar!
  • Jäs degen under bakduk i 10-15 minuter. Under tiden är det dags att görafyllning!
  • Strö lite mjöl på bakbordet och lägg upp degen. Dela degen i 8 delar.
  • Forma varje degbit till en slät, rund bulle och lägg med lite avstånd emellan(så de får plats att jäsa) på en plåt med bakplåtspapper. Lägg över bakduk ochlåt jäsa i 20-60 minuter.
  • Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Grädda i ugnen i 5-8 minuter.
  • Tag ut bullarna och låt svalna något. Skär sedan av toppen på bullen och gröpur lite av innanmätet. Fyll upp med vaniljkräm och spritsa på lite grädde. Läggsedan på locket och pudra över florsocker.

Vaniljkräm

  • Blanda mjölk, grädde, ägg, socker, vaniljsocker och mjöl i en kastrull.
  • Sjud på svag värme tills krämen tjocknat, den ska inte koka. Rör hela tiden såatt krämen inte bränner fast. Tag av från värmen och låt krämen svalna.

Vaniljvispad grädde

  • Häll upp ingredienserna i en bunke och vispa till fast konsistens.
Comments are closed.