Glutenfri Focaccia

Glutenfri Focaccia

bild på focaccia bröd

Glutenfri Focaccia

Ett mycket gott och snabbt bakat glutenfritt bröd. Oljan och metallformen ger en krispig yta, samtidigt som brödet förblir mjukt i mitten. Kombinationen av mjukt och krispigt får brödet att kännas lika luftigt som ett bröd med gluten i.
Tillagningstid 1 t
Ugn 225º varmluft 15 minuter
Måltid Bröd, Glutenfritt
Kök Italienskt

Ingredienser
  

  • 1,5 dl vatten 40-43 grader C
  • 1/2 påse torrjäst
  • 4 dl glutenfri mjölmix
  • 1/2 msk fiberhusk / pofiber
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt

Garnering/Pensling

  • några körsbärstomater
  • några svarta oliver utan kärnor
  • 1 msk olivolja
  • rosmarin
  • flingsalt

Instruktioner
 

  • Sätt igång ugnen på 250 grader C (225 grader varmluft). Ställ om möjligt in en plåt med baksten mitt i ugnen.
  • Värm vattnet till mellan 40-43º C och häll upp i en bunke.
  • Tillsätt jästen och rör om.
  • Tillsätt 1dl mjölmix och rör om, tillsätt därefter fiberhusk, olivolja och salt.
  • Tillsätt resten av mjölmixen och tryck ihop till en deg.
  • Forma till en rund boll med ytspänning och lägg tillbaka i bunken. Låt jäsa under bakduk i 10-20 minuter.
  • Under jäsningen, tag fram en form i metall (med bra ledningsförmåga). Smörj formen med rejält med olivolja.
  • blanda en msk olivolja med rosmarin. Låt stå så att oljan tar smak av kryddan.
  • Tag upp degen på den oljade formen och tryck ut. Den ska vara ungefär 1 cm tjock.
  • Låt degen jäsa i 10-15 minuter.
  • Tryck ner cocktailtomater och/eller oliver i brödet.
  • Pensla ordentligt med den rosmarindoftande olivoljan och strö över litegrann flingsalt.
  • Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, gärna på baksten.
Keyword Glutenfritt
Comments are closed.