Kanelbullar (Vetelängd)

Kanelbullar (Vetelängd)

Kanelbullar (Vetelängd)

Måltid Kakor och Bakverk
Kök Svenskt
Portioner 14 st

Ingredienser
  

  • 2 dl mjölk
  • ½ påse torrjäst
  • 2 msk socker
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 3 krm stött eller malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • 50 g margarin eller smör

Fyllning:

  • 50 g margarin eller smör
  • 3 msk socker
  • 2-3 tsk kanel eller vaniljsocker
  • 0,5 tsk vetemjöl

Pensling:

  • Uppvispat ägg
  • Pärlsocker / mandelspån

Instruktioner
 

  • Smält smöret i en kastrull.
  • Häll ner mjölken och rör om. Värm upp degvätskan till mellan 40-45 grader.
  • Häll torrjästen i en bunke. Häll över mjölk och smörblandningen och rör om tills jästen löst upp sig i vätskan.
  • Tillsätt socker, kardemumma och 2 dl vetemjöl och blanda.
  • Tillsätt saltet (salt ska inte komma i direkt kontakt med jäst, därför har vi i mjöl först).
  • Tillsätt resten av mjölet lite i taget och knåda tills degen är smidig och släpper från bunkens kanter. Degen ska inte vara för torr då en fuktigare deg ger saftigare bullar!
  • Jäs degen under bakduk i 10-15 minuter. Under tiden är det dags att göra fyllning!
  • Fyllning: Smöret ska vara rumstempererat (inte helt smält). Blanda smör med socker och kanel i en liten skål med hjälp av en gaffel.
  • Strö lite mjöl på bakbordet och lägg upp degen. Kavla ut degen till en rektangel.
  • Bred på fyllning på degen med hjälp av en slickepott eller smörkniv i trä eller plast. Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i 14 delar.
  • Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper. Lägg varje bulle på bakplåtspapperet med lite avstånd emellan (så de får plats att jäsa). Lägg över bakduk och låt jäsa i 30-60 minuter.
  • Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Strö på lite pärlsocker och/eller mandelspån på varje bulle. Grädda i ugnen i 5-8 minuter.
Comments are closed.